..................................................BEZGE SEVDALILARI'NA HOŞ GELDİNİZ İYİ VAKİT GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE.......................................................

8 Ocak 2009 Perşembe

BEZGE'NİN TARİHÇESİ

Yeditepe beldesi kurulmadan önce yer olarak dağınık ve çobanların hayvanlarını otlattıkları bir otlak olduğu söylenmektedir. Bu çobanların genelde Suriye’den geldikleri söylenmektedir. Çobanların zamanla buraya yerleşmesi ile köy kurulmaya başlamıştır. Daha sonra ise köye Karagülleriler, Zoraliler, Nakliler, Salmanlılar, Halitliler, Abdurrezzaklılar, Habibliler, Alikocaoğulları, Kılıçlılar kabilelerinin geldiği söylenmektedir. Bunlardan Kılıçlıların” Zinziptenten” Suriye’den geldiği belirtilmektir. Bu kabilelerden sonra köye hamet ve kaltak isminde iki kişi daha gelmiştir. Bunlardan hametin Gaziantep ile Suriye arasındaki Peke isminde bir kasabadan geldiği bilinmektedir. Hamet ve kaltak köye geldiğinde ikiside köyün önüne çadır kurmuşlar ve ikisi köyde söz sahibi olmuşlardır. Daha sonra aralarında rekabet başlamış. Diğer kabileleri yanlarına çekmeye başlamışlardır. Hamet, Habiblilerden kız alarak onlarla akrabalık bağı kurduğu söylenir. Kaltağın ise başka bir kabileden kız aldığı söylenir. Evlendikten sonra Hametin 7 çocuğu olur. Bunlar; Patlı, Hallaçlı, Kanberli, Mutuşlu, Sas, Hasanlı ve Hamer dir. Hametin nesli böyle devam ettiği bilinmektedir. Kaltagın ise beş çocuğu olmuştur. Bunlar; Ömerağa ,Ahmetağa, Çolaklı, Kalebogazı ve Hocaoğludur. Kaltagın neslide böyle devam etmiştir.

BEZGE’NİN ANADOLU İŞGALİ DÖNEMİNDEKİ DURUMU

Bezge Anadolu işgali döneminde Fransızlar tarafından teslim alınmak istenir. Ama Bezge halkı buna karşı çıkar. Ve Bezgeyi Fransızlara karşı savunmayı amaçlar. FransızlarınBezgeyi teslim almak için beldeye doğru geldiklerini duyan Bezge halkı Bezge’nin 2 km dışındaki dar vadide Fransız askerlerini sıkıştırıp yok etmeyi düşünmüşlerdir. Belde halkı pusuya yattığında Fransız askerlerinin tam vadiye girmeden bazı gençlerin zamansız ateş açması düşmanın vadiye girmesini engellemiş ve istenilen sonuç elde edilmemiştir. Bunun üzerine Bezge halkı birçok kayıp vermiştir. Daha sonra Bezge halkına haber verilerek Bezgeden uzaklaşılmıştır. Bezge halkı dağlara kaçmıştır. Fransız askerleri Bezgeye gelip her tarafı yakıp yıkmışlardır, düşmanın gittikten sonara herkes Bezgeye gelip evlerini onarmıştır. 


BEZGE’NİN {YEDİTEPE BELDESİ} ŞUANKİ DURUMU


Bezge’nin şuan ki durumundan bahsedecek olursak batısındaki 1750 m lik Keldağıyla ve keldağın eteklerindeki Barlaam Manastırının Kalıntılarıyla ayrıca sınıra yakınlılığı, deniziyle ve her şeyiyle meşur olan beldemizde genellikle yaz aylarında incirinden üzümüne, cevizinden bademine birçok meyve ve seralarda yetiştirilen sebzesine kadar birçok kuruyemişi gıdası bulunmaktadır. Yaz aylarında düzenlen karamağara gezileri nede ilgi giderek artmaktadır. Bezge deyince şunu geçmemek lazım bezge ağzıyla Aş’ımız (etli pilav) meşurdur. Her türlü Düğün, Mevlit ve özel günlerimizde vazgeçilmezler arasında en başındadır. Bundan dolayı beldemize yaz aylarında nüfus artmaktadır. Beldemizde Merkez Camii, Kubbeli Camii ve Yeni Camii olmak üzere üç camisi Erkek ve Kız Kuran Kursları, Ana Okulu, İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Ayrıca Karakol ve Sağlık ocağımız mevcuttur. Bunun yanında birçok esnafımız beldemize renk katmaktadır. İlçeye(Yayladağı) uzaklığımız yaklaşık 15 km. dır. Beldemizde ilçemize her yarım saatte bir araç hareket etmekte ve geri dönmektedir. İlimize(Hatay) uzaklığımız yaklaşık 50 km. dır, ve her gün üç aracımızda il merkezimize 2’si sabah 1’i öyleden önce hareket etmekte ve 2’ si öyle 1’ de ikindi vaktinde güzel beldemize geri dönmektedir. Ayrıca beldemizde kota kaldırılması sonucunda geçimimizi sağladığımız tütün ekimi iptal olmuştur. Bunun sonucunda belde halkı genellikle küçük ve büyükbaş hayvancılıkla, tahıl ekimiyle uğraşmaktadır. Ayrıca beldemizin gençleri yaz aylarında mevsimlik işçi olarak Antalya, mersin gibi illere kış aylarında ise okumak ve çalışmak üzere diğer illere gitmektedir. Bu yüzden azalan nüfusumuz yüzünde az kalsın beldemiz kapanmasına vesile oluyordu. Son anda Danıştay’ın kararıyla beldemiz önümüzdeki yerel seçimlere girecek ve 23 mart 2008 tarihinde nüfusunun 2000 olduğunu kanıtlarsa beldeliğe devam edecektir. İnşallah devam eder. 


GÜZEL BELDEMİZİN BİZİM BİLMEDİĞİMİZ YÖNLERİ VARSA LÜTFEN BİZE YAZIN {bezgesevdalisi@hotmail.com} adresine maillerinizi bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tüm Hakkı (BEZGE SEVDALILARI)'na aittir. İzinsiz Kopyalanması Kesinlikle Yasaktır.(2008-2011)